حدود ۶۰ درصد نوزادان با وزن طبیعی و ۸۰ درصد نوزادان نارس در هفته اول بعد از تولد زرد می شوند. سیسمونی در بعضی از نوزادان فقط سفیدی چشم زرد می گردد، بعضی دیگر نه فقط چشم، بلکه پوست بدنشان نیز زرد می شود. زرد شدن به این علت است که ماده رنگی به نام بیلی روبین در خون این نوزادان بوجود می آید. این ماده در بافت های مختلف بدن مخصوصا در چشم و پوست نوزاد جمع می شود و رسوب می نماید، در نتیجه پوست بدن، زرد می گردد. سیسمونی ماده رنگی بیلی روبین معمولا در نتیجه تخریب بیش از حد گلبول های قرمز خون نوزاد به وجود می آید، ولی علل دیگری نیز دارد که مهمترین آن ها عبارت اند از:
پیشنهاد فروشگاه اینترنتی سیسمونی و اسباب بازی بیبی پرو: بررسی لیست سیسمونی نوزاد
زردی طبیعی دوران نوزادی ( زردی فیزیولوژیک)
بعضی از نوزادان در روز دوم تا چهارم تولد به تدریج زرد می شوند و زردی آن ها تا روز هفتم ادامه پیدا می کند و به تدریج در خلال دو هفته کاهش می یابد.
این نوع زردی معمولا شدید نیست و حداکثر مقدار بیلی روبین خون نوزاد در حدود ۵ تا ۶ میلی گرم درصد میلی لیتر خون می باشد و هیچ مشکلی برای نوزاد به وجود نمی آورد. این نوع زردی نتیجه تخریب گلبول های قرمز دوره جنینی و نوزادی، هم چنین تکامل نیافتن کبد نوزاد است. سیسمونی اگر نوزاد، نارس متولد شود،مدت زمان این نوع زردی طولانی تر و شدت آن هم بیشتر است. کمبود آب بدن، تغذیه نشدن نوزاد بلافاصله بعد از تولد، به کاربردن دارو ( ویتامین K واکسی توسین برای پیشرفت زایمان ) دادن داروهای گیاهی و شیمیایی به نوزاد، تاخیر در دفع مکونیوم و … موجب می شود که زردی شدت یابد.
ناسازگاری خون مادر و جنین و پیدایش آن
دو سیستم اصلی گروه خونی وجود دارد: یکی ABO و دیگری Rh. سیستم ABO دارای چهار گروه اصلی AB،B،A و O و سیستم Rh دو نوع است یکی Rh مثبت و دیگری Rh منفی. سیسمونی گروه خونی هر فردی یکی از این چهار گروه است و هم چنین Rh آن مثبت یا منفی است. اگر مادری Rh منفی و جنین او Rh مثبت باشد، در اواخر آبستنی یا در هنگام زایمان، احتمال این که مقداری خون جنین وارد خون مادر می شود، وجود دارد. سیسمونی در چنین شرایطی مادر ماده ای علیه خون جنین بدن در بدن خود می سازد. اگر چنین اتفاقی بیفتد، این ماده پدید آمده در خون مادر سبب تخریب گلبول های قرمز خون جنین های Rh مثبت آینده مادر می گردد. سیسمونی اگر این ماده در بدن مادر کم باشد، نوزاد بعد از تولد ممکن است مختصری زردی داشته باشد و اگر زیاد باشد، نوزاد در روز اول تولد، دچار زردی یا ورم شدید و کم خونی می شود، هم چنین ممکن است نوزادمرده متولد شود.
بدین جهت گروه خونی هر خانمی که حامله می شود، باید در ابتدای حاملگی مشخص گردد، اگر گروه خونی او Rh منفی است برای پیشگیری از چنین مشکلی باید در هفته بیست و هشتم حاملگی او و در خلال ۷۲ ساعت بعد از زایمان به او آنتی دی ایمونوگلوبولین اختصاصی تزریق گردد، تا چنین ماده ای که موجب تخریب گلبول های قرمز خون نوزاد می شود، در بدن او به وجود نیاید.
دو نوع زردی ناشی از شیر مادر مشخص شده است:
نوع اول زردی زودرس است که در نتیجه کمبود شیر مادر و مایعات کافی و کالری است که به نوزاد نمی رسد و نوزاد به سینه مادر مک می زند و شیر مادر کافی نیست. سیسمونی این نوع زردی با تشویق کردن شیر مادر با دفعات شیر دادن و تغذیه صحیح مادر و روزی ده ها بار شیر دادن به نوزاد برطرف می گردد.
زردی نوع دوم در نوزادانی دیده می شود که به موقع متولد می شوند و سالم اند و زردی آن ها معمولا از روز هفتم تولد به بعد ظاهر می شود.فتوتراپی، زردی این نوزادان را کم می کند و بهترین درمان است، زیرا ممکن است عوارض غیرقابل جبرانی به بار آورد. سیسمونی از طرف دیگر کمبود شیر مادر و کم دادن مایعات به نوزاد سبب می شود که نوزاد دچار کم غذایی و کم ابی بدن گردد و مبتلا به زردی بیشتر شود. سیسمونی بنابراین مادر باید خود تغذیه صحیح داشته باشد و به دفعات متعدد نوزاد را به سینه خود بگذارد و مخصوصا آب قند یا گلوکز یه نوزاد ندهد تا او به سینه مادر مک بزند و شیر مادر به حد کافی ترشح گردد و نوزاد دچار کم غذایی و زردی نشود.
زرد شدن نوزاد ممکن است در نتیجه علت های دیگر نیز باشد، مانند اختلاف و ناسازگاری گروه های دیگر خونی مادر و نوزاد، عفونت های خونی نوزاد، بیماری های ارثی، مخصوصا کمبود کمبود آنزیم هایی مانند آنزیم گلوکز ۶ فسفاتاز و ناهنجاری هایی که کودک در هنگام تولد به آن مبتلا می باشد ( کم کاری غده تیرویید، عفونت ادراری و خونی ).
عوارض و خطرات زردی نوزادان
اگر مقدار بیلی روبین سرم خون نوزاد کم باشد، مشکلی نیست و ضایعه ای به بار نخواهد آمد، ولی اگر تخریب گلبول های قرمز وجود داشته باشد و مقدار بیلی روبین هم زیاد باشد، این ماده روی سلول های مغز اثر می نماید و موجب تخریب آن ها می گردد و ضایعات جبران ناپذیری به وجود می آورد که آن را کرنیکتذوس می گذارد. سیسمونی اثر ماده بیلی روبین روی سلول های مغز نوزاد در همان هفته های اول تولد ظاهر می شود، یعنی نوزاد بی حال می شود، شیر نمی خورد و به تدریج دچار انقباضات عضلات، اختلال در درک، تکلم و شنوایی می گردد. سیسمونی اگر مادر نوزاد را زود نزد پزشک ببرد و مقدار بیلی روبین سرم خون او بیش از ۲۰ میلی گرم گزارش شود پزشک بلافاصله خون نوزاد را با خونی که با او سازگار باشد، تعویض می نماید. با این عمل، مقدار زیادی از بیلی روبین از خون و بافت های بدن او خارج می گردد.
درمان های زردی در نوزادان
برای از بین بردن ماده سمی بیلی روبین، روشی وجود دارد که آن را فتوتراپی می نامند. بدین ترتیب که قبل از این که مقدار بیلی روبین به حدی برسد که بر مغز کودک اثر مخرب داشته باشد، پزشک، نوزاد را در بیمارستان در دستگاه فتوتراپی در معرض نور لامپ فلورسانس را به خود جذب می کند و در نتیجه ماده سمی بیلی روبین تغییر شکل می دهد و از صفرا دفع می شود و از پیدایش ضایعات مغزی جلوگیری می گردد. سیسمونی اگر نوزاد به مدت ۱ تا ۳ روز تحت درمان فتوتراپی قرار گیرد، مقدار بیلی روبین به نصف کاهش می یابد. اثر درمانی فتوتراپی بستگی به انرژی نور لامپ، فاصله بین لامپ و نوزاد و بالاخره زمانی که پوست در معرض نور قرار می گیرد، دارد.
اگر زردی نوزاد با انجام فتوتراپی کم نشد و بیلی روبین کم نشد و بیلی روبین بالا ماند، امکان وجود دارد. در چنین شرایطی پزشک متخصص نوزاد و کودکان با دو برابر حجم خون، خون نوزاد را تعویض می نماید. سیسمونی گرچه عوارض تعویض خون زیاد است ولی از تخریب سلول های مغزی جلوگیری می نماید. اگر نوزاد سالم باشد یک نوبت تعویض خون کافی است، ولی در بعضی از مواقع تعویض خون باید تکرار شود. سیسمونی اگر نوزاد نارس یا بیمار باشد مقدار بیلی روبین کم نیز ممکن است کرنیکتروس ایجاد نماید، در حال که زردی ناشی از زردی فیزیولوژی و زردی ناشی از شیر مادر در نوزاد سالم با مقدار ۲۵ میلی گرم بیلی روبین درصد میلی لیتر نیز کرنیکتروس ایجاد نمی کند.
ایمونوگلوبولین: در مواردی که زردی ناشی از ناسازگاری خون باشد، تزریق ایمونوگلوبولین وریدی کمک خواهد کرد که زردی کاهش یابد و نیاز به تعویض خون نباشد.
پیشنهاد ویکی بیبی : مشاهده و خرید انواع پوشاک نوزادی از فروشگاه اینترنتی سیسمونی, اسباب بازی بیبی پرو
پیشنهاد فروشگاه اینترنتی سیسمونی و اسباب بازی بیبی پرو: بررسی لیست سیسمونی نوزاد