آبله مرغان در کودکان
بیماری آبله مرغان چیست؟
بیماری آبله مرغان یکی از بیماری های مسری است که اگر واکسن آن به کودکان تزریق نگردد، کودکان و بزرگسالان به آن مبتلا می شوند. سیسمونی علت این بیماری ویروس می باشد. بیماری آبله مرغان کاملا مسری است، به طوری که اگر کودک سالم در هر سنی با کودک مبتلا به آبله مرغان تماس پیدا کند، ویروس مستقیما از راه هوا یا به وسیله ترشحات دهان و بینی کودک بیمار وارد دستگاه تنفس کودک سالم می شود و پس از تا روز علایم بیماری در او ظاهر می شود. این دوران را دوره کمون می نامند. در این دوران ویروس در بدن تکثیر می شود، ولی علایمی در کودک دیده نمی شود.
پیشنهاد فروشگاه اینترنتی سیسمونی و اسباب بازی بیبی پرو: بررسی لیست سیسمونی نوزاد
نشانه های بیماری آبله مرغان
کودک، ۲۴ ساعت قبل از پیدایش دانه ها، مبتلا به تب مختصر، درد مختصر شکم، بی حالی و بی اشتهایی می گردد، سپس دانه ها ظاهر می شود. سیسمونی دانه ها ابتدا به صورت دانه های قرمز و برجسته در سینه، شکم و پشت ظاهر می شود و خارش دارد. سپس دانه ها در مدت چند ساعت آبکی می شود و در خلال ۲۴ ساعت رنگ تیره به خود می گیردو بالاخره دله می بندد. دانه ها در خلال ۳ تا ۴ روز دسته دسته در نقاط دیگر بدن مانند صورت، دهان، حلق و پوست سر ظاهر می گردد.تعداد و انتشار دانه ها در روی بازوان و ساق پا نسبت به سینه و شکم کمتر می باشد. سیسمونی دانه های آبله مرغان در دهان و حلق ابتدا به صورت تاول هائی ظاهر می گردد که به سرعت پاره می شود و زخم های سطحی ایجاد می کند.همچنین ممکن است دانه هائی در چشم و در دستگاه تناسلی دیده شود. دانه هائی که در محل کهنه های کودک ظاهر می شود، ممکن است بیشتر و هم چنین به هم پیوسته باشد.
دانه های آبله مرغان خارش زیاد دارد و کودک معمولا از خارش دانه ها احساس ناراحتی می کند، مخصوصا اگر هوای محل نگهداری گرم و یا لباس زیاد به کودک پوشانده شود. سیسمونی بیماری آبله مرغان ممکن است در بعضی از کودکان بسیار خفیف باشد به طوری که فقط چند دانه در سطح بدن دیده شود یا برعکس آن قدر شدید باشد که تمام سطح بدن را بپوشاند و کودک نیز دچار تب شدید گردد و این ها همه به واکنش بدن کودک مرتبط است.
دوران واگیری آبله مرغان
در حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از پیدایش دانه ها و نیز در دورانی که دانه های آبکی در پوست کودک وجود دارد، بیماری آبله مرغان واگیردار می باشد. سیسمونی زمانی که تمام دانه های بدن کودک به شکل دله در آمد، بیماری آبله مرغان دیگر واگیردار نیست، ولی بهتر است کودک موقعی به مدرسه برود که تمام دله ها افتاده باشد.اگر کودکی در یک خانواده، به آبله مرغان مبتلا شود، در حدود ۱۳ تا ۱۷ روز بعد، کودکان دیگر آن خانواده مبتلا می شوند. سیسمونی در این مدت هرچه کودکان سالم با کودک بیمار برخورد و تماس کمتری داشته باشند، آبله مرغان به شکل خفیف تر در آن ها ظاهر می شود و هرچه برخورد و تماس بیشتر باشد، ممکن است بیماری به صورتی شدیدتر در آنان پدیدار شود.
آیا نوزادان مبتلا به آبله مرغان می شوند؟
اگر مادر قبلا خود مبتلا به آبله مرغان شده باشد، نوزاد او تا چند ماه اول تولد نسبت به بیماری مصون می باشد و مبتلانمی شود، ولی نوزاد به تدریج این مصونیت را از دست می دهد و در سن یک سالگی برای ابتلا به آبله مرغان آمادگی کامل خواهد داشت. سیسمونی کودکی که یک بار به آبله مرغان مبتلا گردد، برای همیشه مصون می باشد و دوباره مبتلا نمی شود.
راههای پیشگیری از ابتلا به آبله مرغان
بیماری آبله مرغان با تزریق واکسن قابل پیشگیری است. سیسمونی در بعضی از کشورها به طور همگانی، واکسن آبله مرغان را در دو نوبت، یک بار در ۱۲ تا ۱۸ ماهگی و بار دیگر در ۴ تا ۶ سالگی تزریق می کنند و به جوان ها و بزرگسالان دو تزریق با فاصله چهار هفته توصیه می شود. اثر این واکسن در پیشگیری از آبله مرغان ۸۵ تا ۹۵ درصد می باشد.
واکسن آبله مرغان: واکسن آبله مرغان از ویروس زنده ضعیف شده تهیه شده است. در بعضی از کشورها این واکسن را به همه کودکان سالم در دو نوبت تزریق می کنند “اولین تزریق در ۱۲ تا ۱۸ ماهگی و دومین تزریق در ۴ تا ۶ سالگی” واکسن آبله مرغان را نباید به کودکانی که دچار اختلال ایمنی سلولی هستند به کار برد، ولی به کودکانی که مبتلا به سرطان خون می باشند، می توان تزریق کرد. سیسمونی این واکسن در حال حاضر در کشور ما جزء واکسن های معمول به کودکان تزریق نمی گردد.
پیشگیری در افرادی که با بیمار مبتلا به آبله مرغان تماس پیدا می کنند؟
خانم های آبستن: گرچه در حال حاضر درر کشور ما بیشتر خانم ها در دوران کودکی مبتلا به آبله مرغان شده اند، ولی اگر مادری مبتلا نشده باشد و در سه ماهه اول آبستنی باشد و با کودک مبتلا به آبله مرغان تماس پیدا کند، امکان دارد مبتلا گردد و ناهنجاری هائی در جنین او به وجود آید. سیسمونی بنابراین همه مادران آبستن باید سعی کنند با کودکان مبتلا به بیماری های ویروسی تماس پیدا نکنند. اگر مادری تماس پیدا کرد و قبلا به آبله مرغان مبتلا نشده است، باید هرچه زودتر و در خلال ۹۶ ساعت بعد از تماس به او ایمونوگلوبولین اختصاصی تزریق گردد.
نوزادان: به نوزادانی که مادر آن ها از ۵ روز قبل تا ۲ روز بعد از تولد، مبتلا به آبله مرغان می شوند باید ایموگلوبولین اختصاصی تزریق گردد.
شیرخواران و کودکان سالم: هنگامی که شیرخوار یا کودک سالم با بیمار مبتلا به آبله مرغان تماس و نشست و برخاست می کند دچار آبله مرغان می شود و معمولا سیر این بیماری طی می شود و کودک بهبود می یابد.
کودکانی که دچار عیب ایمنی هستند: چون این کودکان بررای ابتلا به آبله مرغان به شکل شدید بیماری، آمادگی دارند، باید آن ها را از برخورد با بیماران مبتلا به آبله مرغان دور نگه داشت و در صورت تماس باید ایمونوگلوبولین اختصاصی به آن ها تزریق گردد.
درمان آبله مرغان
اگر کودک تب دارد مادر می تواند به او استامینوفن بدهد. سیسمونی اگر بدن کودک خارش زیاد دارد، مادر می تواند با مشورت پزشک از داروهای آنتی هیستامین که اثر ضد خارش و خواب آور دارد به مقدار کم به کودک بدهد. اگر لباس زیاد و تنگ به کودک پوشانیده شود یا اتاق نگه داری کودک گرم باشد، بدن او عرق می کند و خارش دانه ها زیادتر خواهد شد. برای جلوگیری از خاراندن، مادر باید ناخن های کودک را کوتاه کند. سیسمونی اگر کودک به سنی رسیده است که می فهمد، باید به او گوشزد کنید که دانه های بدن، مخصوصا دانه های صورت خود را نخاراند تا دانه ها زخمی نشود و عفونت نکند و داغ زخم به جا نگذارد. بستری کردن کودک در خانه ضرورت ندارد. رژیم غذائی کودک بهتر است در مدت بیماری، بیشتر از مایعات باشد.
در ۲۴ ساعت اول پیدایش دانه ها در موارد شدید و منتشر بیماری، می توان داروی آسیکلوویر را به شکل خوراکی به کودکان و نوجوانان داد، ولی در اشکال خفیف و در کودکان سالم، دادن این دارو ضررورت ندارد و توصیه نمی شود. سیسمونی کودکانی که دچار عیب ایمنی هستند و به آبله مرغان مبتلا می شوند، هم چنین کودکانی که در نتیجه انتشار این ویروس دچار تورم مغز می شوند یا کبد و ریه آن ها گرفتار می شود، باید هرچه زودتر در بیمارستان بستری و با داروی آسیکلوویر تحت درمان قرار گیرند.
پیشنهاد ویکی بیبی : مشاهده وخرید انواع محصولات ایمنی کودک, در فروشگاه اینترنتی سیسمونی , اسباب بازی بیبی پرو .
پیشنهاد فروشگاه اینترنتی سیسمونی و اسباب بازی بیبی پرو: بررسی لیست سیسمونی نوزاد