پیوند: https://babypro.ir/wiki/category/news/
مشکلات شایع استخوان بندی نوزادان و کودکان (Orthopedic problems)
تغییر شکل زانو و ساق پاها
ساق پای نوزاد در موقع تولد به شکل قوس و پرانتزی است.
این نوع انحراف پا درنوزادان، شایع و طبیعی است و با رشد کودک بهبود می یابد و تصویربرداری (رادیوگرافی) ضرورت ندارد. پدر و مادر باید بدانند اگر ساق پای نوزاد آن ها به شکل پرانتزی است، مهم نیست و زمان لازم است تا بهبود یابد. سیسمونی اگر این تغییر شکل بعد از دو سالگی ادامه دارد، کودک باید از نظر بیماری نرمی استخوان (راشی تیسم)، بیماری های متابولیک (سوخت و ساز) و ضربه ها بررسی گردد و در صورت لزوم درمان شود.
پیشنهاد فروشگاه اینترنتی سیسمونی و اسباب بازی بیبی پرو: بررسی لیست سیسمونی نوزاد
انحراف ساق پا به طرف داخل (Physiologic bowing) (نزدیک بودن و تماس داشتن دو زانو با یکدیگر)
در این نوع انحراف ساق پا، هنگامی که به ساق پا نگاه می کنید، می بینید دو زانو به هم نزدیک و مچ پاها از یکدیگر دور می باشند به طوری که ممکن است فاصله دو مچ پا بیش از ۱۰ سانتی متر باشد. سیسمونی این حالت ممکن است به طور طبیعی دیده شود و با رشد کودک تا ۶ سالگی بهبود می یابد. اگر این وضعیت بهبود پیدا نکرد، باید به فکر بیماری هائی مانند راشی تیسم، بیماری های کلیوی، تومورها و عفونت ها بود. در چنین شرایطی باید کودک زیر نظر پزشک متخصص مورد بررسی قرار گیرد و در صورت لزوم تحت عمل جراحی قرار گیرد.
تغییر شکل پا و انگشتان پا
در دوران جنینی، در پا و انگشتان پا ممکن است تغییراتی به وجود آید. این تغییرات ممکن است در هنگام رشد و نمو پا در داخل رحم به وجود آید یا خلقتی (Congenital) یا به علت عضلانی عصبی و یا به علت تورم ایجاد شود. سیسمونی اینک مواردی از این تغییرات که شایع می باشد ذکر می گردد:
۱- کج شدن پنج انگشت پا به طرف داخل (Metatarsus adductur) در نتیجه بد قرار گرفتن پا در رحم مادر:
انحراف انگشتان و جلوی پا به طرف داخل در حالی که وسط و عقب پا طبیعی است، در نوزادان شایع می باشد. علت آن بد قرار گرفتن پاهای جنین در رحم مادر است. این تغییر در بیشتر موارد خود به خود بهبود می یابد. سیسمونی این تغییر شکل ممکن است یک طرفی یا دوطرفی باشد. اگر نوزاد پس از تولد دچار چنین تغییر شکل پا می باشد، پزشک در هنگام معاینه نوزاد باید به طور کامل او را معاینه نماید، مخصوصا از نظر ناهنجاری های لگن باید بررسی کامل انجام دهد.
۲- کج شدن انگشتان پای خلقتی (Metatarsus varus)
این ناهنجاری باید اصلاح شود، چرا که اگر اصلاح نشود و کودک به سه راه رفتن برسد (در سال دوم تولد)، کودک در هنگام راه رفتن انگشت ها و جلوی پای خود را به طرف داخل میگذارد و انگشت شست پای او به طرف داخل منحرف می گردد.
درمان: این تغییر در بیشتر موارد، خود بهبود می یابد. در بعضی از مواقع به علت سفتی، انحراف بهبود نیافته و از نظر زیبایی و انتخاب کفش برای کودک مشکل به وجود می آورد. پزشک پای کودک را معاینه می کند و تمرین کشش (Stretching exercise) می دهند و کفش مناسب (Reverse – last shoes) توصیه می نماید که کودک دایما به پا داشته باشد. سیسمونی اگر بعد از ۶ تا ۸ هفته بهبود نیافت، پزشک آتل (تخته شکسته بندی) به کار می برد و پا را کچ می گیرد. در مواردی که تغییر شکل شدید باشد، پزشک متخصص اورتوپدی با عمل جراحی (Osteotomy) تغییر شکل را اصلاح می نماید.
۳- انحراف انگشت بزرگ پا به طرف داخل (Great toe abduction)
این تغییر شکل در نوزادان دیده می شود و خود به خود بهبود می یابد و درمانی لازم ندارد.
پای چماقی یا چنبری (Stretching exercise)
پای چماقی، نوعی از تغییر شکل پای نوزاد است که هنگام تولد در بعضی از نوزادان در یک طرف یا در دو طرف دیده می شود و نسبت آن، یک در هزار نوزاد می باشد. سیسمونی این نوع تغییر شکل پا به علل مختلف به وجود می آید:
۱- بد قرار گرفتن پای نوزاد در رحم مادر: در این تغییر شکل، پای نوزاد از نظر خلقتی طبیعی بوده است، ولی چون در رحم مادر در وضع بد قرار گرفته است، در نتیجه تغییر شکل یافته و پنجه پا گرد و خمیده و به شکل چماق در می آید.
۲- پای چماقی نوع خلقتی: این نوع تغییر شکل به اشکال مختلف ممکن است دیده شود و معمولاً در پدر و مادر و اقوام کودک نیز تغییر شکل وجود داشته است. (وضع قرار گرفتن پاها در رحم مادر موجب آن نشده است)
۳- پای چماقی نوع عصبی عضلانی (Neuromuscles)
زمانی که پزشک متخصص کودکان، نوزاد مبتلا به پای چماقی را معاینه می کند، معمولا نوزاد را از نظر ناهنجاری های دیگر مفصلی و هم چنین از نظر عصبی-عضلانی مورد بررسی دقیق قرار می دهد و اگر مشکلی وجود داشته باشد به متخصص مربوطه ارجاع می دهد تا نوزاد تحت درمان قرار گیرد.
درمان: این نوع تغییر شکل پا باید بعد از تولد هر چه زودتر درمان گردد. سیسمونی اگر تغییر شکل، خفیف باشد با بستن و گچ گرفتن اصلاح می گردد، ولی اگر شدید باشد با عمل جراحی به وسیله متخصص با تجربه اصلاح می شود.
کف پای صاف
کف پای تمام نوزادان و شیرخواران صاف است، زیرا در کف پا چربی جمع شده است و اهمیت ندارد. قوس کف پا در نتیجه رشد عضلات و استخوان ها تا سن پنج سالگی به وجود می آید. ورزش مخصوصا ژیمناستیک و راه رفتن با پای بدون کفش یا راه رفتن با دمپایی یا صندل کنار دریا به پیدایش قوس کف پا کمک می کند. سیسمونی مطالعات نشان داده است ۱۰ تا ۱۵ درصد کودکان و نوجوانان بزرگتر از ۱۰ سال نیز دچار کف پای صاف هستند. پدر و مادرها باید مراقب کودکانشان باشند و علاوه بر نگاه کردن به کف پای کودک در حال ایستاده، اگر کودک بعد از بلوغ دچار کف پای صاف است یا در ساق پای خود درد حس می کند، ممکن است علت آن صافی کف پا باشد، کف پای صاف نیز فامیلی است و در افراد فامیل نیز وجود دارد.
درمان: مطالعات نشان داده است که کف پای صاف درمانی لازم ندارد. سیسمونی پوشاندن کفش مخصوص یا گذاردن کفی در کفش هیچ گونه کمکی نخواهد کرد و ممکن است در بعضی از کودکان نیز مشکل روانی ایجاد کند. بعضی از پزشکان در کودکانی که دچار کوتاهی تاندون آشیل هستند و کودک دچار لنگیدن یا درد شدید عضلات پا در راه رفتن می باشد، توصیه به تمرین کشش عضله ساق پا می کنند و اگر بهبودی حاصل نشد اقدام به عمل جراحی مینمایند.
در صورتی که نوجوان در راه رفتن مشکل دارد باید برای معاینه و درمان به متخصص ارتوپدی مراجعه نماید.
انتخاب کفش برای کودکان
کودکان به کفش نرم قابل انعطاف و جادار نیاز دارند تا پاهای آن ها بتواند به طور آزاد در کفش قرار گیرد، حرکت کند و بتواند رشد کند. سیسمونی پدر و مادر باید برای انتخاب کفش برای کودکان به چند نکته توجه نمایند:
۱- کفش نباید کوچک، تنگ یا جذب پای کودک باشد و بهتر است کفش گشادتر از پای او انتخاب و خریداری گردد.
۲- کفش باید نرم باشد و قابلیت انعطاف داشته باشد تا پاها به طور آزاد در آن حرکت کند.
۳- کف کفش نباید صاف باشد، زیرا موجب زمین خوردن کودک می گردد.
۴- پوشش کفش کودکان مخصوصاً در فصل گرما در مناطق گرمسیر باید مناسب و از نوع سوراخ دار باشد و هوا به راحتی بتواند داخل کفش شود و از آن خارج گردد.
به طور کلی بهترین کفش برای کودکان، کفشی است که پای کودک را گرم کند، از صدمه و مخاطرات حفظ نماید، پای کودک بتواند در آن به راحتی حرکت کند و مهم تر از همه، گران قیمت نباشد.
پیشنهاد فروشگاه اینترنتی سیسمونی و اسباب بازی بیبی پرو: بررسی لیست سیسمونی نوزاد